منبع: مقررات ملی ساختمان، مبحث 22
تهیه و تنظیم: گروه علمی آکادمی کاشانه
…………
دهانههای ورود و خروج هوا
کلیه دهانههای هوای دریافتی از بیرون و دهانههای تخلیه هوا باید سالانه دو بار بازرسی شوند.
دهانههای ورود و خروج هوا باید تمیز شده و در صورت لزوم توریهای حفاظ آنها تعویض شوند وجود رطوبت به سرعت سبب رشد هاگ و قارچهای موجود در هوا شده، علاوه بر گرفتگی دریچه،آلودگی را به ساختمان هدایت میکند از این رو باید از عدم وجود منافذی که میتواند محل تجمع آب و مواد زائد شود اطمینان حاصل نمود.
دمپرهای دستی و موتوری باید کنترل و تمیز شده و از صحت کار موتور و کنترلهای مربوطه اطمینان حاصل شود
چنانچه در دوره بهرهبرداری دهانههای جدیدی برای تخلیه هوا تعبیه شده باشد، باید از عدم ورود هوای آلوده و گازهای زیانآور و مضر برای سلامتی انسان، به فضای داخل ساختمان اطمینان حاصل شود.
صافیهای هوا
صافیهای هوای دریافتی از بیرون یا تخلیه هوا باید سالانه حداقل دو بار و در موارد حساس و محیطهای دارای هوای آلوده هرماه بازرسی شوند. صافیهای پاره باید تعویض و صافیهای معیوب باید تعمیر یا تعویض شوند. افت فشار دو طرف صافی باید بر اساس مشخصات اعلامشده از طرف سازنده کنترل و در صورت رسیدن آن به میزان کثیفی،صافیهای قابل شستشو، با آب و محلول شوینده مناسب شستشو و صافیهای یکبارمصرف با فیلتر نو و مطابق مشخصات فنی و راندمان مناسب، تعویض شوند.
پلنوم هوا و کویل های سرمایی و گرمایی
پلنوم هوا و کویل های سرمایی و گرمایی باید سالانه حداقل دو بار بازرسی شوند.
کویل ها در صورت لزوم با آب و محلولهای شوینده شستشو شوند. از پاکیزگی کویل های سرمایی که محل مناسبی برای رشد قارچها و میکروبها است باید اطمینان حاصلشده و در صورت لزوم ضدعفونی شود.
فن(هواکش)،یاتاقان و تسمهپروانه
• این تجهیزات باید سالانه حداقل دو بار بازرسی و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شوند.
• باید از عملکرد مناسب یاتاقان و بالانس بودن فن اطمینان حاصلشده و در صورت نیاز یاتاقانها روغنکاری شود.
• میزان کشیدگی تسمه باید کنترل و در حد مناسب تنظیم شود. کشیدگی بیشازحد لازم تسمه، سبب فرسودگی زودرس تسمه و وارد آمدن فشار بیشتر به موتور شده وشل بودن آن باعث کاهش هوادهی و اتلاف انرژی میشود.
• جهت چرخش صحیح فن، باید کنترل شود. هوادهی فن در جهت چرخش نادرست، کاهش مییابد.
کانالکشیها، دریچههای توزیع و برگشت هوا
• کانالکشیها،دریچههای توزیع و برگشت هوا باید سالانه یکبار بازرسی و عدم نشتی هوا از کانالها کنترل شود.
• حجم هوای طراحی هر یک از دریچهها باید کنترل و تنظیم شود.
• دمپرهای تنظیم هوا باید بازرسی و تنظیم شوند.
• اتصالات قابل انعطاف در کانالها و محل اتصال به دستگاهها باید بازرسی و در صورت لزوم تعویض شوند.
• عایقکاری کانالها باید بازرسی و در صورت لزوم پوشش آنها تعمیر یا تعویض شود.
تعویض هوا و هودهای آشپزخانه
• هودهای آشپزخانهها باید سالم و قابل بهرهبرداری بوده و باید هواکش در صورت ازکارافتادن تعمیر یا تعویض شود.
• هودهای آشپزخانههای تجاری باید ماهانه یکبار بازرسی، تمیز و شسته شده و ظرف جمعآوری روغن تخلیه شود.
• صافیها باید بهصورت ماهانه شستشو و هرسال تعویض شوند.
• هواکش تخلیه هود آشپزخانه ، دمپر و شبکه خروج هوای آن باید ماهانه بازرسی و درصورت لزوم تمیز شوند.
• سالم، تمیز و باز بودن دهانههای ورود هوا به آشپزخانه باید بازرسی و کنترل شود.
دمپرهای ضدآتش
• دمپرهای ضدآتش باید هرسال یکبار یا پس از آتشسوزی بازرسی شوند.
• فیوزهای سوخته باید تعویض و از استقرار درست دمپر و فیوزهایی که فعال نشدهاند، مطمئن شده و دریچههای دسترسی به فیوز و دمپر بهصورت کامل هوابند شوند.
• عملکرد موتور دمپرهای موتوری، باید بازرسی و موتور در صورت نیاز، تعمیر یا تعویض شود.
موتورخانه و معاینه فنی آن
تجهیزات موتورخانه از مصرفکنندگان عمده انرژی در بخش ساختمان بوده و عدم عملکرد صحیح آنها میتواند سبب افزایش مقدار مصرف سوخت و انتشار گازهای آلاینده بیشتر شود. از این رو بهمنظور صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی محیطزیست، موتورخانه نیاز به بازرسی و کنترل ادواری و درصورت لزوم تعمیر یا تنظیم تجهیزات آن را دارد . معاینه فنی موتورخانه ها باید هر سال یکبار با توجه به الزامات مباحث مقررات ملی ساختمان و استاندارد ملی ایران به شماره 16000 توسط بازرس انجام شود. شرایط موتورخانه باید با الزامات فوقالذکر مطابقت نموده و در صورت هرگونه مغایرت، بازرس باید راه کارلازم را ارائه نماید و مالک (یا مالکین) یا نماینده قانونی او (یا آنها) موظف به انجام آن میباشد.
دیگ آب گرم، دیگ بخار و تجهیزات مربوطه
علاوه بر بازبینیهای روزانه یا هفتگی متداول تأسیسات مکانیکی، دیگهای آب گرم دیگهای بخار و تجهیزات مربوط باید سالانه یکبار و به شرح ذیل بازرسی شوند:
• بازرسی مشعل، بازدید فن، دریچه و دمپرهای ورود هوا تمیز کردن کامل مشعل بازبینی افشانک سوخت، مدار جرقه الکتریکی و تمیزکاری و تعویض الکترودها در صورت لزوم.
• بازرسی کلیه کنترلها و نشانگرهای دما وفشار و تصحیح و تنظیم و نظافت و تعویض در صورت لزوم.
• بازکردن درب های دسترسی در جلو و عقب دیگ، تمیزکردن محفظه احتراق و اجزای داخلی آن تا خروجی به دودکش، تعویض واشرهای سوخته و بستن هوابند دربهای دیگ.
• بازبینی دودکش،کلاهک خروج دود،اندازهگیری ترکیبات دود خروجی و مقایسه آن با مقادیر استاندارد و تنظیم مشعل برای تطابق ترکیبات دود خروجی با مقادیر استاندارد.
• باز کردن و بستن شیر قطع سریع تخلیه و شیر اطمینان و آزمایش آنها برای عملکرد مناسب و زیرآب زنی و رسوبزدایی بر اساس دستورالعملهای سازنده.
• بازرسی تابلوهای برق و کنترل غبارگیری ترمینالها و اجزای تابلو و تعویض قطعات معیوب.
• کنترل پمپ تغذیه دیگهای بخار و انجام آزمایش آنالیز آب تغذیه در صورت لزوم.
• بازرسی شیشههای آبنما و شیرهای ورود و خروج آن و اطمینان از سلامت شیشه و شیرهای،باز کردن و بستن و تمیزکاری آنها و تعویض درصورت نیاز.
• کنترل مخزن تغذیه مواد شیمیایی در مسیر آب تغذیه.
آبگرمکنها،مبدلها و مخازن تحتفشار
مخازن آب گرم،مبدلها و مخازن تحتفشار باید سالانه یکبار و به شرح زیر بازرسی شوند:
• رسوبزدایی مبدلها،باز کردن و بستن شیر تخلیه مخازن و تخلیه آب به میزان150میلیمتر برای تخلیه رسوبات و املاح تهنشین شده و اطمینان از عملکرد سریع شیر.
• بازرسی نشانگرهای دما وفشاروکنترل عملکرد آنها در محدوده موردنیاز و تنظیم،تعمیر یا تعویض آنها در صورت لزوم.
• آزمایش شیرهای اطمینان دما و فشار و اطمینان از عملکرد مناسب آنها.
• بازرسی و آزمایش کلیه تجهیزات کنترلی و حصول اطمینان از عملکرد مناسب.
• بازرسی عایقکاری مخازن و پوشش آنها و تعمیر یا بازسازی در صورت نیاز.
منابع انبساط