جستجو

استاندارد کلی(Codex)

آنـچه در این مقاله میـخوانیم

نویسنده: اکرم فراهانی

برچسب افزودنی های خوراکی به همان گونه که فروخته می شوند.

دامنه

این استاندارد به برچسب افزودنی های خوراکی به همان گونه که فروخته میشوند گفته میشود و شامل خرده فروشی یا سایر فروش های غیر از خرده فروشی(فروش به سرو کننده ها و تولید کننده های مواد غذایی) نیز می گردد.

تعاریف

به منظور استفاده از این استاندارد:

  • افزودنی خوراکی به معنی هر ماده ای است که معمولاً بعنوان غذا به تنهایی مصرف نمیشود و بعنوان نوعی عنصر غذایی که ارزش غذایی چندانی ندارد و افزودن آن به غذا برای مقاصد فنی در تولید تهیه فرایند، پخت، بسته بندی، انتقال یا پایداری ارزش غذایی است یا امکان دارد برای رسیدن به نتیجه نهایی (بطور مستقیم یا غیر مستقیم) و یا بعنوان یک عضو غذایی تأثیرگذار بر خصوصیات غذا گفته شود. این تعریف شامل آلاینده ها یا مواد افزوده به غذا برای پایداری کیفیت غذایی یا کلراید سدیم نمی شود.
  • کمک فرایند به معنی ماده یا موادی است که شامل ابزار و وسایل آشپزخانه نبوده و در غذا به تنهایی به عنوان یک عنصر مصرف نشود و فقط برای استفاده در فرایند مواد اولیه غذا یا عناصر آن برای انجام یک سری مقاصد فنی در طول پخت بوده و ممکن است نتیجه آن عمدی نبوده اما ته نشین شدن غیر قابل اجتناب مواد را در محصول نهایی باعث گردد.
  • آلاینده: به معنی هر ماده ای است که عمداً به غذا اضافه نشده و در نتیجه انجام عملیات (شامل عملیات کشاورزی نگهداری حیوانات و تهیه داروهای دامی باشد) تولید فرایند تهیه عمل آوردن بسته بندی حمل و نقل، نگهداری و یا وجود آلاینده های محیطی ایجاد میشود.
    برچسب شامل هر نام، مارک، تصویر یا هر وضعیت توصیفی نوشته، چاپی استنسیلی، نوشته برجسته پرس شده آویخته شده یا همراه با ظرف می باشد.

اگر بیش از یک افزودنی موجود است اسامی آنها باید
بصورت فهرست نوشته شود لیست باید بر طبق وزن هر
افزودنی بر روی ظرف آورده شود افزودنی با وزن بیشتر باید
در بالای فهرست قرار گیرد. زمانیکه محدودیت مقدار برای
افزودنی خوراکی در استاندارد Codex وجود دارد مقدار
وزن استاندارد نیز باید ذکر شود اگر مواد موجود قسمتی از
مواد مخصوص تهیه هستند بایستی در لیست مواد غذایی
بر اساس وزن از زیاد به کم قید شود.

  • برچسب زدن شامل الصاق برچسب هر نوشته چاپ گرافیکی است که مربوط به غذا و افزودنیهای آن باشد. (شامل قیمت فاکتور و سایر چیزهای مشابه که ممکن است همراه جنس باشد نمی شود).
  • ظرف: به معنی هر فرم بسته بندی برای افزودنی خوراکی به منظور فروش بعنوان یک محصول تکی است که قسمتی یا تمام جنس را بپوشاند.
    ماده: به معنی هر ماده غیر از افزودنی خوراکی که در تولید و تهیه غذا بکار رفته و در محصول نهایی وجود داشته باشد.
  • خرده فروشی: به معنی فروش به شخص است که دوباره توسط آن شخص به سرو کننده ها و یا به تولید کننده های دیگر فروخته نمی شود.
  • موارد اصلی: افزودنی های خوراکی نباید روی برچسب بصورت کذب و یا گمراه کننده و یا به صورتی ظاهر شود که تأثیر دیگری غیر از خواص آن در مصرف کننده ایجاد کند. افزودنی خوراکی نباید با کلمات عکس یا وسایل دیگری توصیف شود که حالت معرفی مستقیم با غیر مستقیم سایر محصولات را در بر گیرد و یا به حالتی باشد که توجه خریدار با مصرف کننده را به این مسأله جلب کند که این افزودنی از آن منشعب شده است و با بیانگر وضعیتی باشد که مثلاً یک طعم دهنده ممکن است برای توصیف یک اسانس باشد که از آن منشعب نشده اما تولید نهایی بیانگر آن اسانس باشد.

برچسب نمودن غذاها و افزودنی های خوراکی پیش بسته بندی شده توسط خرده فروش

برچسب تمام افزودنی های خوراکی که توسط خرده فروش عرضه می شود بایستی دارای اطلاعاتی باشد که در بخش های بعدی این قسمت برای برچسب افزودنی های خوراکی آمده است.

جزئیات مربوط به افزودنی های خوراکی

  • نام هر افزودنی بایستی گفته شود. اسم بایستی دقیق بوده و Generic نباشد و بیانگر طبیعت اصلی آن افزودنی خوراکی باشد. اسم بایستی بر طبق لیست مربوط به افزودنی های خوراکی در استاندارد Codex باشد.
  • اگر بیش از یک افزودنی موجود است اسامی آنها باید بصورت فهرست نوشته شود لیست باید بر طبق وزن هر افزودنی بر روی ظرف آورده شود افزودنی با وزن بیشتر باید در بالای فهرست قرار گیرد زمانیکه محدودیت مقدار برای افزودنی خوراکی در استاندارد Codex وجود دارد مقدار وزن استاندارد نیز باید ذکر شود. اگر مواد موجود قسمتی از مواد مخصوص تهیه هستند، بایستی در لیست مواد غذایی بر اساس وزن از زیاد به کم قید شود.
  • در صورت مخلوط کردن طعم دهنده ها اسم هر اسانس موجود در مخلوط نیاز به ذکر ندارد. لذا از اصطلاح Flavour که Generic هست می توان استفاده نمود البته باید همراه با ذکر طبیعت حقیقی آن طعم دهنده باشد. اصطلاح Flavour ممکن است با کلمات طبیعی یا منشعب از طبیعت» یا «مصنوعی» همراه شود. این موارد به اصلاح کننده طعم گفته نمی شود اما سبزیهای معطر ادویه ها را شامل میشود که البته ممکن است از اسم Generic آنها هم استفاده شود.
  • افزودنی خوراکی با تاریخ بهره برداری تا ۱۸ ماه بایستی حاوی تاریخ حداقل پایداری بوده و از کلماتی مثل فقط تا تاریخ …. نگهداری شود استفاده گردد.
  • کلمات برای مصارف خوراکی یا جملاتی شبیه به آن بایستی بصورت پاک نشدنی در روی برچسب ذکر گردد.

دستور العمل نگهداری و استفاده

اطلاعات لازم در مورد نحوه نگهداری و استفاده افزودنی های خوراکی حتماً بایستی ذکر شود.

خالص محتويات

خالص محتویات بایستی بصورت متریک و یا هر دو سیستم واحد اندازه گیری بستگی به کشوری که در آن افزودنی خوراکی فروخته می شود خواهد داشت مشخص و ذکر شود.

اطلاعات مذکور بایستی بطریقه زیر تهیه شود:

  • برای مایعات بوسیله حجم با وزن
  • برای جامدات با آنهایی که بصورت قرص عرضه می شوند بوسیله وزن
  • برای نیمه جامدها بصورت وزن یا حجم
  • برای افزودنی های خوراکی که بصورت قرص عرضه می شوند بوسیله وزن و تعداد قرص در هر بسته

نام و نشانی

نام و نشانی تولید کننده بسته بند پخش کننده وارد کننده، صادر کننده یا فروشنده افزودنی خوراکی باید ذکر شود.

کشور اصلی

کشور اصلی مربوط به افزودنی خوراکی بایستی ذکر شود چنانچه حذف آن باعث سر در گمی مصرف کننده شود.

وقتی افزودنی خوراکی برای تهیه به کشور دیگری منتقل می شود که تغییرات شیمیایی یا فیزیکی را برای آن در بردارد کشوری که تهیه کننده است، بایستی بعنوان کشور اصلی در روی بر چسب تلقی شود.

شناسایی بار

هر کانتینر بایستی با کد مربوطه علامت گذاری شود تا کارخانه تولیدکننده و بار مربوطه به راحتی شناسایی شوند.

برچسب افزودنی های خوراکی از پیش بسته بندی شده برای فروش غیر از خرده فروشی

برچسب تمام افزودنی های خوراکی که غیر از خرده فروشی فروخته می شوند بایستی دارای اطلاعاتی باشند که در قسمت 5-1 تا 5-5 این بخش آورده شده  است. به غیر از مواردی که افزودنی خوراکی دارای ظرف مربوط به خرده فروشی نباشد و برای صنایع تهیه مواد غذایی به کار میروند اطلاعات مذکور به غیر از آنچه که در قسمت 5-1 (الف) و 5-1 (د) آمده ممکن است در مدارک مربوط به فروش نیز گنجانده شود.

جزئیات مربوط به افزودن خوراکی

الف: نام هر افزودنی خوراکی موجود بایستی ذکر شود. نام مشخص و غیر Generic بوده و طبیعت حقیقی افزودنی را مشخص کند و از اسامی موجود در لیست استاندارد Codex مربوط به افزودنی های خوراکی باید استفاده شود. در سایر موارد می توان از اسم معمول که در برگیرنده توصیف افزودنی است استفاده گردد.

ب: اگر بیش از دو افزودنی خوراکی وجود دارد اسامی باید به شکل یک فهرست تهیه شوند. فهرست باید بر اساس وزن هر افزودنی کلیه محتویات ظرف را در برگیرد. افزودنی که دارای وزن بیشتر است در اول لیست قرار داده می شود. اگر افزودنی دارای محدودیت کیفی برای مصرف در کشوری است که در آن تهیه می شود، مقدار محدودیت باید حتماً ذکر شود و یا دستور العمل مربوط به نتایج حاصله از استفاده بیش از حد را ذکر کند. اگر ماده غذایی قسمتی از بخش تهیه آن است بایستی در لیست مواد بر اساس وزن (ازدیاد به کم) ذکر شوند.

ج: در صورتی که طعم دهنده مخلوط می شود اسم هر طعم دهنده موجود در مخلوط نیازی به ذکر ندارد. اصطلاح Generic مربوط به Flavour ممکن است همراه با شناسه حقیقی طبیعت آن طعم دهنده ذکر شود کلمه Flavour ممکن است با کلمه «طبیعی» یا «منشعب از طبیعت» و یا «مصنوعی» همراه باشد. این مورد شامل اصلاح کننده های طعم نمی شود اما شامل گیاهان طعم دارو و یا ادویه ها می گردد که از اسم آنها نیز می توان استفاده نمود.

د: افزودنی غذایی که تاریخ نگهداری آن از ۱۸ ماه بیشتر نباشد بایستی دارای تاریخ زمان تا حداقل نگهداری بوده و از کلمات «تا تاریخ نگهداری … نگهداری شود» استفاده شود.

ه: کلمات مصرف خوراکی دارد «یا اصطلاح مشابه در روی برچسب بصورتی که پاک نشود باید ذکر شود.»

دستور العمل نگهداری و مصرف

اطلاعات لازم در مورد نحوه نگهداری و استفاده افزودنی های خوراکی حتماً باید ذکر شود. این اطلاعات ممکن است در روی برچسب مدارک مربوط به فروش ذکر شود.

خالص محتویات

خالص محتویات بایستی بصورت متریک و یا هر دو سیستم واحد اندازه گیری (بستگی به کشوری که در آن افزودنی خوراکی فروخته می شود خواهد داشت) مشخص و ذکر شود.

اطلاعات مذکور باید به روش زیر تهیه شود:

  • برای مایعات بوسیله حجم یا وزن
  • برای جامدات با آنهایی که بصورت قرص عرضه می شوند بوسیله وزن
  • برای نیمه جامدها بصورت وزن یا حجم

نام و نشانی

نام و نشانی تولید کننده بسته بند پخش کننده وارد کننده صادر کننده با فروشنده افزودنی خوراکی ذکر شود.

کشور اصلی

  1. کشور اصلی مربوط به افزودنی خوراکی بایستی ذکر شود. چنانچه حذف آن باعث سر در گمی مصرف کننده شود.
  2. وقتی افزودنی خوراکی برای تهیه به کشور دیگری منتقل می شود که تغییرات شیمیایی با فیزیکی را برای آن در بردارد کشوری که تهیه کننده است بایستی بعنوان کشور اصلی در روی برچسب تلقی شود.

شناسه بار

هر کانتینر با کد مربوطه علامت گذاری شود تا کارخانه تولید کننده و بار مربوط براحتی شناسایی شوند.

نشان دادن اطلاعات تضمینی

کلیات

اصطلاحات مورد نیاز برای حضور در روی برچسب مکتسبه از این استاندارد یا هر استاندارد دیگر بایستی برای مصرف کننده به هنگام خرید یا مصرف بصورت پاک نشدن و خوانا باشد.
چنین اطلاعاتی نباید با طراحی های جانبی بصورت نوشته و یا گرافیک و چاپی پوشانده شود و باید با رنگ و مطالب زمینه کاملاً فرق کرده و قابل تشخیص باشد و حروف مربوط به نام افزودنی خوراکی بایستی به اندازه ای باشد که در روی برچسب ذکر شده است. اگر ظرف با پوششی پوشانده شده آن پوشش نیز بایستی دارای اطلاعات ضروری با برچسب روی ظرف آن دارای اطلاعات مربوطه بوده بطوریکه از زیر پوشش قابل خواندن بوده و آن پوشش آنرا نپوشاند. بطور کلی اسم و محتویات خالص افزودنی غذایی باید بصورتی روی برچسب ذکر شود که برای مصرف کننده در زمان خرید قابل رویت باشد.

زبان

زبانی که برای موارد مربوط به بخش کلیات گفته شده بایستی زبان قابل قبول کشوری که در آن افزودنی مذکور فروخته میشود باشد. اگر زبان برچسب قابل قبول نباشد، برچسب دیگری که شامل اطلاعات مورد نیاز است بجای برچسب اولیه مورد استفاده قرار می گیرد.

نیازمندی های اضافی برای افزودنی های خوراکی مخصوص

هیچ یک از استانداردهای موجود نباید به منظور وجود اقلام اضافی مختلف که به دلیل خصوصیت آن که در رابطه با استاندارد نیست از قلم بیفتد.
افزودنی خوراکی یونیزه شده توسط اشعه: افزودنی های خوراکی که توسط تابش پرتو یونیزه شده اند حتماً علامت گذاری شوند.

برچسب نمودن دلخواه

کلیات

هر اطلاعات یا عکسی که ممکن است برای برچسب استفاده می شود نباید با برچسب اطلاعات ضروری منافات داشته باشد و باعث سردرگمی مصرف کننده در خصوص مواد افزودنی خوراکی گردد.

 

اگر شما هم مشتاق یادگیری تخصصی و حرفه ای دوره های تاسیسات مکانیکی با اساتیدی مجرب هستید میتوانید فیلم آموزشی مهندسی افزودنی ها را از آکادمی کاشانه تهیه کنید.

سایر مقالات

مقالات مرتبط

سایر مقالات

جدیدترین مقالات

شرایط رفاه حرارتی

شرایط رفاه حرارتی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
به بالا بروید

فرصت ویژه

آغاز ثبت نام پرمخاطب‌ترین دوره تاسیسات