نگاهی به خط تولید کنسانتره
نگاهی به خط تولید کنسانتره
کنسانتره شکلی از ماده است که اکثر اجزای اصلی تشکیل دهنده یا حلال آن را حذف نمودهاند. معمولاً با گرفتن آب موجود در یک محلول یا سوسپانسیون، مثلاً گرفتن آب موجود در آبمیوه و تبدیل آن به پودر یا عصاره، کنسانتره تشکیل میشود. فایده تولید کنسانتره این است که با حذف آب، وزن ماده غذایی کاهشیافته بنابراین حملونقل آن راحتتر و با صرف هزینه کمتر صورت میگیرد، به علاوه کنسانتره را به راحتی در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال (معمولاً آب)، به حالت اولیه خود برگردانده و مصرف میکنند. برای تولید کنسانتره آبمیوه، از میوهها اسانس یا عصاره تهیه مینمایند و از مخلوط نمودن این اسانس با شکر و آب، انواع آبمیوه تهیه میکنند. این نوع آبمیوهها به دلیل داشتن شکر، تنها انرژیزا بوده و معمولاً خواص زیادی ندارد؛ اما آبمیوههای تازه سرشار از انواع ویتامینها و املاح بوده و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند. در این مقاله بخشهای مختلف کارخانه تولید کنسانتره را بررسی میکنیم.
بخش تحویل:
در ابتدای کارخانه قرار داشته و مسئول تحویل گرفتن کلیه مواد و قطعات ورودی به کارخانه را داراست. در بخش تحویل، درب ورودی مواد اولیه (میوه) به کارخانه به صورت جداگانه از سایر قسمتها در نظر گرفته میشود تا باعث انتقال آلودگی نگردد.
سیلوی دریافت میوه:
در صورت نیاز باید مقاوم و قابل شستوشو و گندزدایی بوده و از محوطه فرآوری جدا باشد.
سالن تولید:
زیربنای سالن تولید بستگی به ظرفیت تولید کارخانه دارد و در آن باید زیربنای سطح اشغال شده توسط ماشینآلات برحسب نوع ماشینآلات و ابعاد آن (که باید حداکثر ۲۵ درصد فضای اصلی سالن تولید را اشغال کند) مشخص شود. همچنین باید حداقل یک متر فضای خالی از دو طرف دستگاه در نظر گرفته شود.
محل ورود و خروج کارگران (پیش سالن):
این محل باید مجهز به حوضچه ضدعفونی کفش کارگران باشد و در قسمت ورودی سالن تولید در نظر گرفته شود.
انبار عصاره:
این مواد در سردخانه انبار میشود.
انبار مواد اولیه بستهبندی:
مواد اولیه بستهبندی مانند شیشه، کارتن و برچسب و غیره در این مکان نگهداری میشوند. یک درب این قسمت جهت ورود مواد اولیه بستهبندی به انبار و سمت محوطه و یک درب این قسمت به سمت سالن تولید و بستهبندی میباشد.
انبار شکر و مواد افزودنی:
این انبار باید بهطور مجزا و متناسب با ظرفیت تولید کارخانه احداث شود و فاصله آن با سالن تولید حفظ گردد. جهت تولید مواد افزودنی و شکر که باید تفکیک شده باشد و درصورت نیاز به شرایط خاص باید دما و رطوبت نسبی آن کنترل گردد (مناسب با ظرفیت تولید). یک درب این قسمت باید جهت ورود مواد افزودنی و شکر به انبار و به سمت محوطه ویک درب آن به سمت سالن تولید باشد (حداقل متراژ پیشنهادی ۲۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
سردخانه:
واحدهای تولیدی آبمیوه بهمنظور حفظ کیفیت مواد اولیه و محصولات تولیدی خود باید از سردخانه مناسب برای این منظور استفاده نمایند (مناسب با ظرفیت تولید).
انبار قرنطینه:
در صنایع غذایی معمولاً انجام آزمایشهای لازم روی مواد اولیه و با محصول نهایی ممکن است چند روز به درازا بکشد طی این دوره باید محصول در قرنطینه بماند تا جواب آزمایشها روشن گردد. بسیاری از کارخانهها این محصولات را درون انبار مواد اولیه و یا محصول قرار میدهند ولی به روشهای مختلف اطمینان حاصل میکنند که هیچگونه تداخل بین کالای قرنطینه و محصول نهایی به وجود نیاید ولی در شرایطی که خطر تداخل در کالا زیاد باشد، میتوان مبادرت به احداث انبار قرنطینه نمود. حجم این انبار بستگی به حجم روزانه تولید و نیز زمان نگهداری تا دریافت جواب آزمایشها دارد.
انبار محصول نهایی:
محلی است جهت نگهداری محصول نهایی قابلعرضه به بازار که پس از طی دوره قرنطینه محصول کالا به این انبار منتقلشده و آماده فروش خواهد بود. سطح انبار بستگی به حجم تولید و حداکثر زمان نگهداری کالا در انبار دارد که آن نیز بستگی به اختلاف زمان تولید و فروش و نیز تنوع محصولات و میزان ورود کالا در روز دارد. یک درب این قسمت باید جهت ورود محصول نهایی به سالن تولید و یک درب آن جهت بارگیری به سمت سکوی بارگیری با ظرفیت تولید).
انبار عمومی:
محلی است جهت نگهداری وسایل متفرقه از قبیل وسایل اداری و ظروف خالی، لباس کار و دیگر ملزومات. بستگی به گستردگی کارخانه دارد و نیازی نیست که در نزد سالن تولید باشد (حداقل متراژ پیشنهادی ۱۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
انبار مواد شیمیایی:
کلیه مواد شیمیایی مورد استفاده نظیر اسید و سود باید در محل جداگانه قرار داشته باشد. یک درب این قسمت جهت ورود مواد شیمیایی به محوطه و یک درب این انبار به محل مخازن CIP باشد. (حداقل متراژ پیشنهادی ۱۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
انبار ضایعات
محلی است جهت نگهداری محصولات برگشتی از بازار و خط تولید درب این قسمت نباید به سالن تولید باز شود (حداقل متراژ پیشنهادی ۱۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
انبار قطعات و لوازم:
این انبار جهت نگهداری قطعات و لوازم ماشینآلات میباشد و اجرای آن در پیشرفت و بهبود مستمر کارخانه تأثیر خواهد داشت. جهت آسانی دستیابی به قطعات یدکی و لوازم ماشینآلات بهتر است در نزدیکی سالن تولید احداث گردد (حداقل متراژ پیشنهادی ۱۲ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
اتاق نمونههای ادواری:
در صنایع غذایی معمولاً تا پایان زمان نگهداری محصول از هر بسته تولیدی نمونهای به عنوان شاهد نگهداری میشود و باید در محل با توجه به شرایط مطلوب نگهداری محصول قرار داده شود (حداقل متراژ پیشنهادی ۱۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
بخش ارسال:
این بخش پس از انبار محصول قرار دارد و همان سکوی بارگیری محصول نهایی جهت بارگیری بهتر میباشد.
آزمایشگاهها:
باید در محلی بنا شوند که به راحتی قابل دسترسی بوده و در نزدیکترین فاصله به سالن تولید قرار گیرد و دارای بخشهای مجزای شیمیایی و میکروبیولوژی باشد. آزمایشگاه میکروبیولوژی دارای فضای مجزا متشکل از سه بخش استریلیزاسیون، انکوباسیون و کشت میکروبی باشد (حداقل متراژ پیشنهادی ۲۰ مترمربع متناسب با ظرفیت تولید).
تأسیسات بخار:
محل استقرار دیگ بخار و تأسیسات مربوطه باید در خارج از سالن تولید و با فاصله مناسب از سالنهای تولید، انبارها و امکانات کارگری و اداری بوده و برابر مقررات سازمانهای ذیربط مسائل ایمنی آن رعایت و تأییدهای لازم اخذ گردیده باشد.