آسایش حرارتی تاسیسات، کیفیت هوای داخل و خواب

مأخذ: ماهنامه اشری – آپریل 2018

……………………………………………………………

پرسش ۹: چه استاندارد‌ها، راهنماها یا آیین‌نامه‌هایی برای شرایط دمایی و کیفیت هوای داخل در اتاق‌خواب وجود دارد؟

در بسیاری از کشورها، هیچ استاندارد یا راهنمای رسمی به‌طور ویژه برای اتاق‌خواب اعمال نمی‌شود.

گرچه شرایط طراحی، برای فعالیت‌هایی است که افراد در هنگام بیداری انجام می‌دهند، در حال حاضر، این‌گونه فرض می‌شود که خواب نیز در این شرایط بهینه است.

پرسش ۱۰: در حال حاضر، اولویت‌های اشری در پژوهش‌های مربوط به خواب چه می‌بایست باشد؟

اولویت اصلی در پژوهش، پاسخ به این پرسش است که آیا یک افزایش مقرون‌ به‌ صرفه در نرخ تغذیه‌ی هوای تازه به اتاق، در مقایسه با شرایط تهویه‌ی فعلی اتاق، در بهبود خواب تأثیرگذار است یا خیر. در این صورت، اولویت بعدی ایجاد و توسعه‌ی چنین روش‌هایی و اثبات کارایی آن‌هاست.

اولویت بعدی، پژوهشی است که تعیین کند چگونه می‌توان دما، رطوبت و سرعت هوا در اتاق را برای بهبود خواب بهینه کرد.

پرسش ۱۱: کدام‌یک از روش‌های به‌صرفه‌ی کنونی را می‌توان برای داشتن یک خواب بهتر استفاده کرد؟

روش‌هایی که هوای تازه (و تمیز) را به منطقه‌ی تنفس در یک اتاق برساند، یا حرارت و رطوبت را با یک نرخ معین از رختخواب خارج کند، می‌تواند خواب را بهبود دهد و هم‌چنین از نظر مصرف انرژی به‌صرفه باشد.

روش‌هایی که در ادامه می‌آیند، از این دسته‌اند:

۱) تهویه‌ی شخصی: یک جریان کوچک از هوای تازه به‌جای تزریق در اتاق، به منطقه‌ی تنفس فرد می‌رسد.

۲) سرمایش تماسی در رختخواب: دفع حرارت مستقیماً از بدن فرد به وسیله‌ی تماس با یک سطح سرد، به‌طور مثال استفاده از وسیله‌ای که برای کنترل دمای بدن در طول عمل جراحی ساخته شده بود.

۳) رختخواب‌های تهویه شونده: دفع حرارت از رختخواب با استخراج یک جریان کوچک از هوای گرم و مرطوب، زمانی که تشخیص داده شود فرد عرق کرده است.

۴) مبدل‌های حرارتی جریان مخالف در سطح اتاق «دیوارهای خارجی تنفس کننده» با مبدل‌های حرارتی ثابت یا متغیر جزر و مدی که از هرگونه تأثیر بر تهویه‌ی قسمت‌های دیگر خانه اجتناب شود.

پرسش ۱۲: رفتار ساکنین چگونه بر خواب تأثیر می‌گذارد؟

افراد می‌بایست تصمیم بگیرند که پنجره را باز بگذارند تا هوای اتاق تهویه شود – که باعث از دست رفتن انرژی می‌شود – یا این‌که در هوای مرطوب، گرم و آلوده بخوابند.

کرم‌ها و حشرات ریز میکروسکوپی در اتاق‌هایی با تهویه‌ی کم و ضعیف و تشک‌هایی که هر روزه به میزان کافی در معرض هوای تازه قرار نمی‌گیرند، رشد می‌کنند و باعث علائم آلرژیک می‌شوند که بر خواب تأثیر منفی می‌گذارد.

ساکنان معمولاً وسایل الکترونیک خود را در اتاق‌خواب روشن می‌گذارند که باعث آلوده شدن هوا می‌شود.

پرسش ۱۳: چرا مهندسان تاسیسات باید تأثیر محیط خوابیدن را بر کیفیت خواب بدانند؟

اهمیت خواب بر سلامتی و بهره‌وری، به‌خصوص در مورد کودکان، امری اثبات شده است. حتی پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهند که خواب عمیق ناکافی، باعث زوال عقل در سنین پایین‌تر می‌گردد.

بیش از ۳۰ درصد از زمانی که ما در خانه به سر می‌بریم صرف خواب می‌شود، اما هنوز مصرف انرژی در خانه‌ها برای خواب بهینه‌سازی نشده است.

پرسش ۱۴: اشری چگونه می‌تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند؟

در ابتدا، با تعیین این‌که در حال حاضر کدام یک از عوامل کیفیت محیطی داخل ساختمان باعث کاهش کیفیت خواب می‌شود. این امر می‌تواند با برپایی آزمایش‌های مداخله میدانی انجام شود که عوامل کیفیت محیطی داخل ساختمان با استفاده از طراحی‌های متقاطع برای اثبات علیت تغییر داده شوند، و از حرکت سنسور‌های مچی و سنسورهای تپش قلب برای تشخیص مراحل خواب استفاده شود؛ هم‌چنین از پرسش‌نامه‌هایی درباره‌ی کیفیت خواب و عملکرد روز بعد نیز به‌عنوان متغیرهای وابسته استفاده شود.

کمیته‌ی فنی ۲.۱، روان‌شناسی و محیط انسان، در حال حاضر در حال آماده‌سازی پروپوزال برای یک پروژه‌ی تحقیقاتی از این نوع است، و اقدامات مربوطه می‌تواند توسط دیگر کمیته‌های فنی اشری انجام گیرد.

دوم، با تدوین استانداردهایی منحصراً درباره‌ی محیط خواب، و سوم، با توسعه‌ی روش‌های فنی که تهویه مطبوع و عملکرد را برای کاهش مزاحمت برای خواب، کنترل کند.

پنجره‌های اتاق‌خواب که باید برای تهویه و کنترل دما باز بمانند راه ورود سر و صدا، آلودگی، حشرات و حتی افراد مزاحم هستند، ضمن آن‌که انرژی سرمایشی و گرمایشی را نیز هدر می‌دهند.

درهای اتاق‌خواب که باید برای چرخش هوا در محیط خانه باز بمانند، حریم خصوصی را کاهش داده و سر و صدای داخلی خانه را منتقل می‌کنند.

نویسندگان مقاله معتقدند اشری می‌بایست فناوری‌هایی مقرون‌ به‌ صرفه و با مصرف انرژی کم برای سرمایش، گرمایش و تهویه‌ی اتاق‌های خواب ایجاد کند که نیازمند هیچ‌کدام از این راه‌کارهای ابتدایی، پرهزینه و ناکارآمد نباشد، هم‌زمان با استفاده از دماسنج‌های اتاق‌خواب که در طول شب، محیط دمایی مناسب را برای خواب فراهم سازند.

 

دانلود فایل PDF

عضویت و ورود
شماره موبایل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد