را
راهنمای ارت سنجی کلمپی-بخش2
برای فهم بهتر موضوع، روشی که این دستگاه بر مبنای آن عمل میکند را بررسی میکنیم.
1- وجود یک لوپ یا حلقه برای اندازهگیری لازم است.
الف) باید مسیری متشکل از مقاومتهای سری و موازی داشته باشیم و هر چه مقدار مقاومت معادل کمتر باشد، بهتر است. هرچه تعداد الکترودها یا مسیرهای عبور جریان به زمین بیشتر باشد، نتایج حاصل از اندازهگیری الکترود مورد نظر به مقاومت زمین واقعی آن الکترود نزدیکتر خواهد بود.
ب) اگر لوپ یا حلقهای برای اندازهگیری نداشته باشیم، میتوانیم به کمک یک الکترود موقت حلقه تشکیل دهیم. (توضیحات بیشتر در ادامه)
۲- ارت (مقاومت زمین) باید بخشی از لوپ یا حلقه باشد.
دقت کنید که به دلیل وجود هادی یا سازه زمین واقعی هر الكترود ۱۰ اهم باشد، مقاومت اندازه گرفته شده برای الكترود سبز به کمک ارت سنج کلمپی با وجود چهار الکترود موازی اهم و در صورت وجود هشت الكترود موازی اهم خواهد بود که دومی به مقاومت زمین واقعی الكترود (۱۰ اهم) نزدیکتر است.
* موارد استفاده از ارت سنج کلمپی
ارت سنجهای کلمپی کاربردهای متعددی دارند که به تعدادی از آنها اشاره میشود. این مثالها جنبه معرفی دارند و ممکن است با ضوابط فنی برخی کشورها مغایر باشند چنانچه اتصال لوله آب به سیستم ارت در بعضی کشورها مجاز نیست.
شکل زیر که در صفحات قبل هم آمده بود یکی از کاربردهای متداول این ارتسنج است. ارت سیستم میتواند شینه ارت اصلی یک ساختمان یا اتصال ارت یک دستگاه باشد که به منظور محافظت آن از بارهای استاتیک دایر شده است.
در صورتی که مقاومت هر یک از الکترودها ۱۰ اهم باشد مقاومت كل برابر ۱۲ اهم خواهد شد که تقریباً به مقاومت واقعی الكترود موردنظر نزدیک است. ولی اگر تعداد کل الکترودها ۶۰ عدد باشد، عدد قرائتشده برابر اهم خواهد بود.
سؤالی که اغلب مطرح میشود این است که آیا سنجش یک الكترود تنها (نظیر شکل روبرو) که به جایی هم وصل نیست با ارت سنج کلمپی امکانپذیر است؟
مطابق اولین قانون طلایی که مطرح شد وجود یک حلقه (لوپ) برای اندازهگیری مقاومت ضروری است. پس معمولاً به این سؤال پاسخ منفی داده میشود.
جهت دانلود ادامه مقاله روی کلمه ارت سنجی کلیک کنید.