آشنایی با شیرهای فوران گیر-بخش2
فورانگیرهای مدور با استفاده از رینگی از لاستیکهای مصنوعی که در هنگام عبور سیال فعال میشوند، جلوی خروج جریان را از چاه میگیرند. شکل مجموعه لاستیکی مطابق با شکل لوله داخل چاه میباشد. بیشتر فورانگیرهای مدور در صورت نیاز میتوانند یک چاه باز را نیز مسدود نمایند.
فورانگیرهای مدور برای فشارهای کاری 2000، 5000 و psi 10000 موجود میباشند. فورانگیرهای مدور طوری طراحی شدهاند که به محض جمع شدن المانهای لاستیکی روی استرینگ حفاری، فشار چاه به بسته نگهداشتن فورانگیر کمک میکند.
اگر هیچیک از اجزای ستون حفاری (Drill stem) در داخل چاه وجود نداشته باشد،
فورانگیر مدور حفره چاه را به طور کامل میبندد. شکل۳ یک فورانگیر مدور را نشان میدهد که لوله حفاری (A) یا حفره چاه (B) را آببندی میکند. همچنین اجزای تشکیلدهنده یک فورانگیر مدور در شکل۴ نشان داده شده است.
یکی از قسمتهای اصلی BOP مدور واحد مسدودکننده (Packing Unit) یا رینگ مسدودکننده (Packing Ring) میباشد که اجزای مختلف آن در شکل۵ نشان داده شده است.
این واحد مسدودکننده از یک المان مسدودکننده (Packing Element) (شکل۶) و تعدادی آببند تشکیل شده است.
یک قسمت مهم دیگر در رینگ مسدودکننده، چندین صفحه اینزرتی فولادی میباشد که رینگ الاستومری را تقویت میکند (شكل ۷). صفحات فولادی به طور مکانیکی باعث استحکامبخشی و
محکم شدن رینگ آببند الاستومری شده و نیروها را از پیستون به روی رینگ آببند منتقل میکنند.
تعداد، ابعاد و وزن صفحات فولادی به اندازه BOP بستگی دارد و بسته به
شکل7-نمایی از صفحات اینزرتی درBOP نوع صدور
اندازه، یک BOP میتواند از وجود ۱۰ تا ۳۰ صفحه اینزرتی در رینگ آببند خود سود جویند. شکل۸ چند نوع صفحه اینزرتی را که به روش ریختهگری تهیه شده و از جنس فولاد کم آلیاژی مولیبدن – کرم – نیکل (8627 AISI – SAE) هستند نشان میدهد.
۴- فورانگیر نوع رم
نمایی از چند صفحه اینزرتی
فورانگیرهای نوع رم، شیرهای فولادی بزرگ (رمها) هستند که حاوی المانهای
آببند میباشند (شکل ۹). این نوع فورانگیرها دارای دو المان مسدودکننده در دو طرف مقابل هم میباشند که بر اساس قطر لوله طراحی شدهاند و در هنگام بسته شدن روی لوله را به طور کامل میپوشانند.
برای دانلود رایگان روی کلمه شیرهای فوران گیر کلیک کنید