سرمایش خورشیدی
با استفاده از تکنولوژی چیلرهای جذبی امروزه در کشورهای صنعتی، سیستمهای تهویه مطبوع جذبی که از انرژی حرارتی به منظور تأمین برودت استفاده میکنند به صورت گستردهای به کار گرفته میشوند. مهمترین دلایل آن عبارتاند از:
1- حذف انرژی الکتریکی جهت ایجاد برودت، چرا که نیاز روزافزون به استفاده از انرژی الکتریکی در مصارف متعدد مانند ماشینهای اداری، کامپیوترهای آسانسورها، روشنایی ساختمانها و مانند آنها سهم بخش تأسیسات را روزبهروز کاهش میدهد، ضمن اینکه حرارت بیشتر از انرژی الکتریکی در دسترس بوده و در ایران ارزانتر نیز میباشد.
۲- حذف گازهای مخرب لایه ازن CRC و HCFC که در چیلرهای کمپرسوری استفاده میشوند و در نتیجه حفظ محیط زیست؛
3- هزینه راهبری، بهرهبرداری، نگهداری بسیار کم تأسیسات جذبی
محاسن دیگری که برای سیستمهای جذبی میتوان برشمرد عبارتاند از:
– عدم لرزش و صدا نسبت به چیلرهای کمپرسوری
– عمر طولانیتر به دلیل حذف قطعات متحرکه فراوان
– فضای نصب کمتر
– عدم نیاز به متعلقات جنبی برق جهت بهرهوری (کلیدهای با ظرفیت بالا و لوازم کنترل)
– ارزش افزوده بسیار بالای چیلری جذبی مخصوصاً در ظرفیتهای پایین علاوه بر این، مساعد بودن ایران برای پروژههای خورشیدی در ایران مناطق فراوانی با بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در سال وجود دارند) و خصوصاً وجود مناطق آفتاب خیز که خارج از شبکه سراسری نیرو قرار دارند. همچنین انجام پروژه گازرسانی در اغلب شهرهای ایران، چیلرهای جذبی را به عنوان تنها راه فنی و اقتصادی تأمین برودت کشورمان معین مینماید.
آنچه که اهمیت این سیستم را در صنعت تهویه مطبوع در حد بسیار بالایی نگه داشته است و دستیابی به آن را مشکل میکند، تکنولوژی بسیار بالای علمی و فنی کنترل ترمودینامیکی سیکل میباشد نه تکنولوژی ساخت قطعات و اجزای تشکیلدهنده دستگاه.
از نقطهنظر ارزبری نیز سیستم جذبی به علت عدم نیاز به کمپرسور نسبت به انواع دیگر سیستمهای سردکننده به ارز بسیار کمتری نیاز دارد که این امر میتواند کاهش بسیار زیادی بر روی ارز تخصیصی فعلی دستگاههای برودتی بگذارد.